Wybrane aktualności
Projekt: Miłosierdzie
Dlaczego boimy się miłości?
Jak jeść w najlepszych restauracjach i nie zbankrutować?
Restauracja Kameralna
Hłasko rozpisywał się na temat słynnej restauracji Kameralna, która zlokalizowana była w czasach PRL-u w okolicach ul. Foksal i ul. Kopernika. Dzisiaj, na ul. Kopernika 3, dalej pamięta się o historii tego miejsca.
- Składający się z trzech części – baru, restauracji i klubu nocnego – lokal został założony pod koniec lat 40. przez Związek Inwalidów Wojennych. W momencie otwarcia był prawdziwą oazą na gastronomicznej pustyni powojennej Warszawy. Dla komunistycznych władz hasło odbudowy stolicy nie oznaczało przywrócenia jej dawnego mieszczańskiego sznytu, na który niewątpliwie składały się legendarne przedwojenne knajpy i kawiarnie - możemy przeczytać w artykule Jana Mencwla, z Pracowni Badań i Innowacji Społecznych "Stocznia". Ówczesna kameralna nazywana była nawet "mordownią", bo ze względu na brak bogatej oferty gastronomicznej, do tego lokalu schodzili się wszyscy. Bez względu na stopień zamożności i wykonywany zawód. W tamtej Kameralnej toczyło się życie towarzyskie, a wyborne trunki lały się strumieniami. Do sławy tego lokalu (w którym nie przesiadywały zazwyczaj wyższe sfery) przyczynili się jego stali bywalcy. Wśród nich, klient numer jeden, pisarz Marek Hłasko.
Dziś, na ulicy Kopernika 3, nadal znajduje się Legendarna Restauracja Kameralna, która pamięta o historii, jaką ma za sobą to miejsce. Na ścianach restauracji zebrano fotografie bywalców - wśród nich portret Zbigniewa Cybulskiego, a także klimatyczne przedmioty, jak np. stare maszyny do pisania.
We współczesnym lokalu (w którym kiedyś zasiadł Stachura, Tyrmand czy Hłasko) zachowano także tradycję, której próżno szukać w innych warszawskich lokalach. W restauracji zatrudniona jest profesjonalna obsługa kelnerska - panowie ubrani w eleganckie stroje (białe koszule i muchy) nawet wodę niegazowaną podają z niewyobrażalnym szykiem. To, oprócz jedzenia, element którego trudno doświadczyć w innych miejscach.
Co zjemy?
Menu przygotowano z dużą starannością. Potrawy nazwano tytułami znanych filmów, co dodatkowo urozmaica wybór pozycji. Wśród wybitnych dań polecany jest ogromny tatar wołowy aromatyzowany koniakiem z żółtkiem i dodatkami (25 zł), ślimaki z masłem czosnkowym (27 zł) albo figi zapiekane z szynką serrano i kozim serem (26 zł). Karta jest zróżnicowana - znajdziemy w niej tradycyjne dania kuchni polskiej, ale też włoskie makarony i duży wybór sałat. Dodatkowo Kameralna posiada specjalne oferty - każdego dnia wybrane danie można zjeść w promocyjnej cenie.
Do rezerwacji (której można dokonać pod numerem tel. 22 828 00 30) doliczana jest 10-procentowa zniżka.
Co wypijemy?
Oprócz klasycznych napojów w karcie Kameralnej znajduje się wiele drinków i wyselekcjonowanych trunków.
Dla palaczy przygotowano palarnię ze skórzanymi fotelami oraz dużym wyborem kubańskich przysmaków.
Dodatkowe atrakcje
Dla miłośników muzyki Kameralna przygotowała piątki i soboty z muzyką na żywo. Dzięki współpracy z Uniwersytetem Muzycznym w restauracji będą także odbywać się spotkania z artystami.
Autor: Sonia Tulczyńska
Uwaga!
Dla Użytkowników serwisu Przeznaczeni.pl została przygotowana specjalna zniżka. Na hasło "Przeznaczeni.pl" otrzymacie 20% zniżki :-)